Date.  September 14, 1988
Subject: ACTION: Request for Clarification of Section 192.614(b)(4)

From: Richard L. Beam
Associate Director for Pipeline Safety Regulation, DMT-30

To: Robert L. Paullin
Associate Director for Operations & Enforcement, DMT-10

This responds to your memorandum of July 1, the letter dated June 17, 1983, from Mr. Michadl J.
Kidd to Mr. Edward Ondak, and the telephone conversation between Mr. Kidd, Mr. James
Thomas, and me concerning the damage prevention rule.

The regulation in 8192.614(b)(4) states in performance language that the damage prevention
program of the operator must:

"(4) Provide for actual notification of persons who give notice of their intent to excavate
of whether there are buried pipelines in the area of excavation activity and, if so, the type
of temporary marking to be provided and how to identify to markings."

This regulation was based on to successful experience of a large number of one-call systems who
utilized grid maps of appropriate scale to identify the particular operators who had underground
lines in the general area of a planned excavation. The performance of many one-call systems over
several years, the thinking and recommendations of the National Transportation Safety Board,
and comment to the NPRM convinced us that is was essential that the calling excavator receive
back definite word that there is or is not an underground gas pipeline in the excavation area o
that heisnot "flying blind."

MTB covered thisisthe preamble to the Final rule stating:

"However, since comments on this section opposed basically the time at which
information is given to excavators and not the giving of information, MTB till believes
that persons planning to engage in excavation activities should be told before such
activities begin whether there are pipelines in the area and if so, the type of temporary
marking that is to be provided and when the marking will be completed. Giving out this
information early in the process should deter excavators from forging ahead with the work
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should they fedl a'one-call' system has not been responsive to their calls. Therefore, MTB
has incorporated in the new 8192.614(b)(4) these notification provisons of paragraph
(b)(4) of the NPRM, but revised them to permit the information to be given at some time
after notice of excavation isreceived.”

and further in the preamble:

". .. amain purpose of the damage prevention program is to facilitate preconstruction
cooperation and planning between the operator and excavators. MTB believes that a well
planned and operated damage prevention program will facilitate preconstruction
communication between parties, thereby reducing the chance the excavation activities will
commence before the pipelines in the area of the proposed activities are properly located
and marked or that marking of pipelines would be too far in advance of excavation.”

It appears that from the large numbers of planned excavation calls being received by operatorsin
the Miss Dig system mentioned in the Michigan correspondence that there is a need for reducing
the geographic area covered in each identification grid. Such reduction of grid szes should
provide a better definition of operators affected and fewer notification calls required by the gas
system operators to advise an excavator when the particular operator has no lines at the
excavation site. An operator subject to Part 192 should work with other participants in his one-
call system to make it more efficient for all by designing a more appropriate scaled geographic
grid. One-call systems could also facilitate compliance by advising the calling excavator what
operators are being notified or possibly in some areas actually make the negative responses to the
calling excavator.

MTB recognizes the leading role that the State of Michigan has taken with its statute and the
cooperative Miss Dig system, which was one of the first and most active one-call systems in the
country. However, the point in the Kidd letter that if one operator calls an excavator telling him
that this gas operator has no lines at the site should not give an excavator the impression that
other gas operators do not have lines there. Such dituations are exactly the reason why all gas
operators must respond to the excavator so he is not given that mistaken impression by "slence.”
The excavator should know which operators have been notified by the one-call system and who
has responded to him one way or the other.

OPSR believes the rule meets the intent of Congress and the recommendations of NTSB
developed over several years of investigations. We do not believe the "actual notification™
requirement of 8192.614(b)(4) should re removed "when no facilities are present” as Michad
Kidd suggests. Nor, do we believe that a State should be able to continue with a program which
does not require the notification in 8192.614(b)(4) because such omisson would adversaly
conflict with essential criterion in 8192.614.
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We believe the State agency or OOE region personnel are in the best position to make reasonable
compliance judgments in those unusual circumstances involving enforcement actions against

operators who do not make all notifications to excavators where a very large number of calls are
involved.

If OPSR can be of assstance in developing guidelines for enforcement within the performance
standard stated in 8192.614, we are ready to respond.
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